5 de febr. 2008

Piulada de Juf, 2 i 3/02/2008

Retrobem l'hivern a Juf, el poble més alt de Suïssa (i probablement d'Europa), a 2117m. Aquest llogarret es troba al final de la Val Ferrera, al sud del Graubünden (Grisons), i hi viuen permanentment 6 famílies dedicades a l'hostatgeria i a la ramaderia.
Hi hem estat amb una parella d'amics de Zurich, fent dos boniques sortides amb esquís, gaudint de la gastronomia local (llet acabada de munyir, foundee deliciosa, mmmm) i fent turisme per Zurich on hem pujat al seu punt més alt, l'Uetliberg, de 871m, tot plegat en una escapada de divendres a dilluns en avió.
L'accés per carretera (cotxe o bus postal) i l'alçada que garanteix que hi hagi força neu, juntament amb les possibilitats d'allotjament, fan que Juf sigui un bon lloc per passar-hi uns dies i probar de pujar a cims com el Piot 3037m, el Gletscherhorn 3107m, el Surparé 3078m o el Piz Platta, de 3392m, o bé fer travesses cap a Bivio.



Dissabte 2/02/2008 Stallerberg 2581m

+/-450m; F, *, S2; 2hores; orientació SO; GPS wikiloc; mapa CNS268S.

Dissabte esperem fins les dues del migdia que pari de nevar. Volem anar cap al Surparé però ja sabem que no hi arribarem. La tarda s'arregla i surt el sol, fent més suportables els molts graus sota zero i l'airet que fa. Sortim del poble cap al fons de la vall i de seguida enfilem les pales assolellades que baixen del coll, del Stallerberg. Des d'aquí es podria seguir cap al Surparé, el Scalotta de 2992m, l'Uf da Flue, o fer travessa cap a Bivio. La baixada és molt bona (resseguim una canal on s'acumula la neu pols).

Diumenge 3/02/2008 Piz Piot 3037m i 3053m (cota 3010m)

+/-940m; PD+, **, S3; 4-5hores; orientació NE-NO; GPS wikiloc ; mapa CNS268S.

Aquest itinerari és molt bonic i variat. També se surt del poble resseguint la vall (Juferhein) i pràcticament no es guanya altura en 3km. Després però, quan encarem cap el sud, es puja de manera directa per una mena de gorja fins a situar-nos en un terreny més planer sota el cim.

Anem a buscar el coll situat a l'Oest (Piotjoch). D'aquest punt l'opció bona és vorejar el cim pel darrera i atacar la pala O (suposo que amb esquís als peus), però el vent (fort) i els núvols que vénen del sud fan que avui ningú vagi per allí. Ens enfilem per l'aresta N i a 3000 i pocs metres deixo el pic que tinc a tocar per un altre dia (la roca està solta i el foehn em tomba).

Descens excel·lent i sostingut (la baixada és a resguard del vent i la neu és pols i fonda!).

Per dormir: Pensió Edelweiss

Bones traces!!!

1 comentari:

Berta ha dit...

molt bonic el vídeo......fa gràcia aquest blanc i negre.....
jo vaig remenar la fondue :)